New Blog Post: PDF/A and Metadata

RB17.02 enterprise, TMyCheckbox and TMyDBCheckbox have disappeared from the run time report editor?

edited June 2016 in End User
We are running Delphi 10.1 berlin, and a win32 target.

I can see the units myChkboxDesign and myChkbox used in buildent64.dpr
but not in buildent.dpr?

We have customers with report templates with checkboxes that won't
load now....

Thanks,
Chris

Comments

  • edited June 2016
    Hi Chris,

    The Build projects for ReportBuilder have not changed in quite some time.

    The MyCheckBox files are built when the dclRBU, rbUser, and rbUserDesign
    packages are built which is why the files are not included in the Build
    projects for Win32.

    The checkbox source files and .dcu's should be installed in your
    \RBuilder\Source and \Lib\Win32\ directories respectively. These files
    are also available in the \Demos\RCL directory.

    Also, the dclRBU package is installed into the Delphi IDE during the RB
    installation. Check your installed packages to be sure this entry is
    present and checked. (ReportBuilder Sample Components).

    Best Regards,

    Nico Cizik
    Digital Metaphors
    http://www.digital-metaphors.com
  • edited June 2016
    Thanks Nico,

    But I'm still stuck:

    I do have the dcus in the RB lib folder (MyChkBox.dcu,
    myChkBoxDesign.dcu, MyChkBoxDrwCmd, myChkDlg.dcu). There's a
    MyReg.pas in there too, but no myReg.dcu (?)

    In the Source folder there's myChkBox.pas, myChkBoxDesign.pas,
    MyChkBoxDrwCmd.pas, MyChkDlg.pas and .dfm, and again myReg.pas)

    I have the design Package "report builder sample Components" installed
    and ticked, along with i think all other reportbuilder packages
    (...Components, data Access Environment, data Access for ADO, data
    Access for dbExpress, data Access for FireDAC, RAP Language, REST and
    mobile, Sample components, TeeChart9 components)

    This was a fresh reportBuilder Enterprise install last week, and my
    colleagues here have the same issue (we are migrating to DX10.1 from
    XE6).

    When I place a TppReport on a form at design time, the checkboxes are
    there, but not present in my end user report editor.

    It appears that if we explicitly include myReg.pas in our project that
    the checkbox reappears in the runtime editor... but we didn't need
    this in our application projects previously?

    Chris


    On Tue, 28 Jun 2016 09:21:48 -0600, "Nico Cizik (Digital Metaphors)"
  • edited June 2016
    Hi Chris,

    Thanks for the clarification.

    You need to add myChkBoxDesign to your uses clause in order to enable
    the checkbox design controls at runtime. See the following article on
    the registration of components in ReportBuilder.

    http://www.digital-metaphors.com/rbWiki/End-User/Fundamentals/Registration_of_Components

    Best Regards,

    Nico Cizik
    Digital Metaphors
    http://www.digital-metaphors.com
  • edited June 2016
    Thanks Nico.

    On Tue, 28 Jun 2016 21:49:21 -0600, "Nico Cizik (Digital Metaphors)"
This discussion has been closed.